Skip to content

Amenajarea unei piscine naturale: ├Äntre construc╚Ťie, beneficii ╚Öi ├«ntre╚Ťinere

piscine naturale

A ├«nota ├«n mijlocul naturii, unde apa este filtrat─â de plante ╚Öi nu de clor, sun─â ca un vis devenit realitate, nu-i a╚Öa? Interesul pentru piscinele naturale a crescut considerabil ├«n ultimii ani, pe m─âsur─â ce tot mai mul╚Ťi oameni ├«╚Öi doresc s─â ├«mbine relaxarea cu respectul pentru mediul ├«nconjur─âtor. Acest articol este dedicat celor aventuro╚Öi ╚Öi pasiona╚Ťi de frumuse╚Ťile naturii, fie c─â pl─ânuiesc o excursie spre cele mai impresionante piscine naturale din lume, fie c─â doresc s─â ├«╚Öi proiecteze propriul paradis acvatic ├«n curtea sau gr─âdina proprie.

Vom aborda tot ceea ce trebuie s─â ╚Ötii despre amenajarea unei piscine naturale, de la numeroasele avantaje pe care le ofer─â, p├ón─â la pa╚Öii necesari pentru construc╚Ťia unei astfel de oaze ├«n propria ta curte.

Ce este o piscin─â natural─â?

O piscin─â natural─â este o alternativ─â ecologic─â la piscinele tradi╚Ťionale, ├«n care apa este filtrat─â ├«n mod natural prin intermediul plantelor, f─âr─â utilizarea substan╚Ťelor chimice. Sistemul de filtrare biologic─â asigur─â o ap─â curat─â ╚Öi s─ân─âtoas─â, iar aspectul natural al piscinei se integreaz─â perfect ├«n peisajul ├«nconjur─âtor.

├Än contrast cu o piscin─â tradi╚Ťional─â, care poate necesita o ├«ntre╚Ťinere laborioas─â ╚Öi costisitoare, o piscin─â natural─â se auto-regleaz─â prin ecosistemul pe care ├«l creeaz─â, oferind un mediu de ├«not mai s─ân─âtos ╚Öi mai sustenabil.

piscina naturala

Piscina natural─â vs. piscina prefabricat─â:

Mediul de ├«not: ├Äntr-o piscin─â natural─â, apa este filtrat─â biologic, ceea ce ofer─â o experien╚Ť─â de ├«not mai aproape de natur─â, comparativ cu apa tratat─â chimic din piscinele prefabricate.

Impact asupra mediului: Piscinele naturale sunt considerate mai ecologice dec├ót cele prefabricate, deoarece nu utilizeaz─â substan╚Ťe chimice pentru filtrarea apei ╚Öi au un consum mai mic de energie.

Estetică: Piscinele naturale pot fi proiectate să se integreze perfect în peisaj, având un aspect mai apropiat de un lac natural. Pe de altă parte, piscinele prefabricate au un aspect mai modern și pot fi personalizate după gustul fiecăruia.

├Äntre╚Ťinere: Piscinele naturale necesit─â o ├«ntre╚Ťinere mai redus─â ├«n compara╚Ťie cu cele prefabricate. Sistemul lor de filtrare biologic─â func╚Ťioneaz─â ├«n mod constant, f─âr─â a necesita clor sau alte substan╚Ťe chimice.

Beneficiile unei piscine naturale:

  • Mediu de ├«not s─ân─âtos: F─âr─â substan╚Ťe chimice de tratament a apei, piscinele naturale ofer─â un mediu de ├«not mai s─ân─âtos ╚Öi mai pl─âcut.
  • ├Äntre╚Ťinere redus─â: F─âr─â necesitatea ad─âug─ârii de clor sau de alte substan╚Ťe chimice, ├«ntre╚Ťinerea unei piscine naturale este mai simpl─â ╚Öi mai pu╚Ťin costisitoare.
  • Impact ecologic redus: Utiliz├ónd un sistem de filtrare biologic─â ╚Öi consum├ónd mai pu╚Ťin─â energie, piscinele naturale sunt o alegere mai durabil─â ╚Öi mai prietenoas─â cu mediul ├«nconjur─âtor.
  • ├Ämbun─ât─â╚Ťirea biodiversit─â╚Ťii: Piscinele naturale pot atrage diverse specii de faun─â ╚Öi flor─â, contribuind la ├«mbun─ât─â╚Ťirea biodiversit─â╚Ťii ├«n zona ta.
  • Estetic─â natural─â: Cu aspectul lor de lac natural, piscinele naturale aduc un strop de frumuse╚Ťe natural─â ├«n orice curte sau gr─âdin─â.

Planificarea unei piscine naturale:

Planificarea este cheia pentru crearea unei piscine naturale reușite.
├Än primul r├ónd, va trebui s─â decide╚Ťi dimensiunea ╚Öi forma piscinei. Acest lucru va depinde de spa╚Ťiul disponibil ├«n curtea ta, precum ╚Öi de bugetul pe care ├«l ai la dispozi╚Ťie. De asemenea, ar trebui s─â iei ├«n considerare loca╚Ťia piscinei – aceasta ar trebui s─â fie ├«ntr-un loc unde prime╚Öte soare suficient pentru a ajuta la men╚Ťinerea apei curate, dar ╚Öi la distan╚Ť─â suficient─â de arbori pentru a evita c─âderea frunzelor ├«n ap─â.

proiect constructie piscina naturala

De asemenea, condi╚Ťiile solului ╚Öi de clim─â ale zonei tale pot influen╚Ťa tipul de piscin─â natural─â pe care ├«l po╚Ťi construi. ├Än cazul unui sol care nu re╚Ťine bine apa, de exemplu, s-ar putea s─â fie necesar─â utilizarea unui strat de impermeabilizare pentru a evita pierderea apei. ├Än cele din urm─â, bugetul disponibil va influen╚Ťa at├ót dimensiunea ╚Öi designul piscinei, c├ót ╚Öi materialele pe care le po╚Ťi folosi.

Construirea unei piscine naturale:

Construirea unei piscine naturale poate fi un proiect complex, dar cu aten╚Ťie la detalii ╚Öi o bun─â planificare, po╚Ťi face asta chiar ╚Öi dac─â ai abilit─â╚Ťi medii de bricolaj. ├Äns─â, dac─â vrei un rezultat de top, nu ai timp sau nu e╚Öti ├«ncrez─âtor ├«n propriile tale abilit─â╚Ťi, apelarea la un profesionist ar putea fi cea mai bun─â alegere.
Așa vei economisi timp și te vei asigura că rezultatul final va fi pe măsura așteptărilor tale.

În primul rând, va trebui să pregătești terenul. Acest lucru poate implica săpatul și nivelarea zonei, precum și instalarea oricărui strat de impermeabilizare necesar.

Apoi, va trebui s─â construie╚Öti piscina ├«n sine, ceea ce poate implica formarea pere╚Ťilor ╚Öi a fundului piscinei ╚Öi instalarea sistemului de filtrare.
Odat─â ce piscina este construit─â, va trebui s─â o umpli cu ap─â ╚Öi s─â plantezi vegeta╚Ťia necesar─â pentru filtrarea apei.

constructie piscina naturala

Bine├«n╚Ťeles, acestea sunt doar etapele de baz─â. Fiecare dintre aceste procese poate fi descompus ├«n mai multe subprocese, ├«n func╚Ťie de complexitatea proiectului ╚Öi de specificul locului.

├Äntre╚Ťinerea unei piscine naturale:

├Äntre╚Ťinerea unei piscine naturale este de obicei mai simpl─â dec├ót a unei piscine tradi╚Ťionale, dar totu╚Öi necesit─â aten╚Ťie. ├Än primul r├ónd, va trebui s─â te asiguri c─â plantele din zon─â sunt s─ân─âtoase ╚Öi prosper─â, deoarece acestea joac─â un rol esen╚Ťial ├«n men╚Ťinerea apei curate. De asemenea, poate fi necesar s─â ├«nl─âtura╚Ťi periodic frunzele ╚Öi alte detritus care pot ajunge ├«n ap─â. ├Än plus, ├«n func╚Ťie de clim─â ╚Öi de condi╚Ťiile de utilizare, poate fi necesar s─â completezi nivelul apei sau s─â o verifici periodic pentru a te asigura c─â sistemul de filtrare func╚Ťioneaz─â corect.

Cu toate acestea, o piscin─â natural─â bine proiectat─â ╚Öi bine construit─â ar trebui s─â necesite o ├«ntre╚Ťinere minim─â ╚Öi s─â ├«╚Ťi ofere ani de ├«not ├«ntr-un mediu natural ╚Öi pl─âcut.

Costurile asociate cu o piscin─â natural─â:

Costurile de construc╚Ťie pentru o piscin─â natural─â pot varia ├«n func╚Ťie de o serie de factori, inclusiv dimensiunea ╚Öi designul piscinei, materialele folosite ╚Öi m├óna de lucru necesar─â.

În general, costurile pot începe de la câteva mii de euro pentru o piscină naturală simplă, auto-construită și pot ajunge la zeci de mii de euro pentru o piscină naturală mai mare, profesional construită.

├Äntre╚Ťinerea unei piscine naturale este de obicei mai ieftin─â dec├ót cea a unei piscine tradi╚Ťionale. Nu ve╚Ťi avea costurile asociate cu clorul ╚Öi alte chimicale, de╚Öi s-ar putea s─â fie necesar s─â achizi╚Ťiona╚Ťi noi plante ocazional sau s─â ├«nlocui╚Ťi orice parte a sistemului de filtrare care se deterioreaz─â.

Exemple de piscine naturale realizate cu succes:

Piscinele naturale nu sunt doar o idee, ci o realitate ├«n multe p─âr╚Ťi ale lumii. De la mici gr─âdini de cas─â p├ón─â la complexe turistice extinse, aceste piscine ecologice aduc un strop de natur─â ├«n mediul construit.

piscine naturale BioTop Natural Pool în Austria

Un exemplu impresionant este reprezentat de piscinele create de BioTop Natural Pool ├«n Austria, care se integreaz─â armonios ├«n peisaj, cre├ónd un echilibru perfect ├«ntre design ╚Öi func╚Ťionalitate.

piscine naturale Naturbad Riehen i╠én Elvet╠Žia

Totodat─â, Naturbad Riehen ├«n Elve╚Ťia, o piscin─â public─â natural─â, a devenit un punct de atrac╚Ťie popular pentru localnici datorit─â sistemului de filtrare bazat pe plante.

piscine naturale The Bambu Indah Resort în Bali

├Än plus, putem men╚Ťiona ╚Öi The Bambu Indah Resort ├«n Bali, care dispune de o piscin─â natural─â ├«ncrustat─â ├«n peisajul litoral exotic.

Piscine naturale în România: Cea mai mare din Europa de est și altele:

├Än Rom├ónia, ne m├óndrim cu Peninsula, un parc recrea╚Ťional construit ├«n jurul unei piscine naturale uria╚Öe, situat ├«n localitatea Cic├órl─âu, la doar 10 kilometri de Baia Mare. Aceasta este nu numai cea mai mare piscin─â natural─â din Europa de Est, ci ╚Öi a 7-a cea mai mare piscin─â amenajat─â din lume, conform clasamentului Wikipedia din 2021. Inspirat─â de frumuse╚Ťea ╚Öi bucuria pe care o ofer─â ├«notul liber,
Peninsula este un ecosistem complet, creat special pentru relaxare ╚Öi distrac╚Ťie, un echilibru ├«ntre s─âlb─âticia lacului ╚Öi facilit─â╚Ťile oferite de piscinele clasice. ├Äntregul concept Peninsula, toate facilit─â╚Ťile oferite oaspe╚Ťilor, au un singur scop: de a fi un refugiu din via╚Ťa de zi cu zi.

Alte exemple de piscine naturale din Rom├ónia includ Lacul Ursu din Sovata, cunoscut pentru apa s─ârat─â ╚Öi terapeutic─â, Piscina Natur─â cu un design rustic care ├«mbin─â piatra ╚Öi lemnul cu vegeta╚Ťia luxuriant─â – Piscina p─â coast─â ├«n Maramure╚Ö, ╚Öi Lacul Sf├ónta Ana, singurul lac vulcanic din Rom├ónia, a c─ârui ap─â pur─â ╚Öi rece atrage mul╚Ťi ├«not─âtori ├«n zilele calde de var─â.

Realizarea visului: piscina ta natural─â

├Äntr-adev─âr, nimic nu se poate compara cu bucuria de a avea propria piscin─â natural─â, construit─â dup─â propriile gusturi, chiar ├«n curtea casei tale. Piscinele naturale reprezint─â o alternativ─â ecologic─â ╚Öi estetic─â impresionant─â la piscinele tradi╚Ťionale.

Desigur, ele presupun o planificare atent─â ╚Öi costuri ini╚Ťiale mai mari, ├«ns─â beneficiile pe termen lung, precum ├«ntre╚Ťinerea redus─â ╚Öi impactul ecologic minim, pot face ca acestea s─â fie o op╚Ťiune extrem de atractiv─â pentru mul╚Ťi proprietari de case. ├Äncuraj─âm pe to╚Ťi cei interesa╚Ťi s─â ├«╚Öi ├«nceap─â propriul proiect de piscin─â natural─â ╚Öi s─â descopere bucuria de a ├«nota ├«ntr-un mediu mai apropiat de natur─â.

Piscine naturale constructie amenajare

De╚Öi construirea unei piscine naturale reprezint─â o investi╚Ťie semnificativ─â la ├«nceput, rezultatul este cu adev─ârat fabulos ╚Öi merit─â orice efort. ├Än final, ├«╚Ťi vei putea bucura de propria oaz─â de relaxare, unde po╚Ťi sc─âpa de stresul cotidian ╚Öi te po╚Ťi reconecta cu natura. ╚śi dac─â e╚Öti ├«nc─â nedecis, aminte╚Öte-╚Ťi acest motto: „Nu este doar o piscin─â, este un stil de via╚Ť─â.”

Rezumat
Amenajarea unei piscine naturale: ├Äntre construc╚Ťie, beneficii ╚Öi ├«ntre╚Ťinere
Numele Articolului
Amenajarea unei piscine naturale: ├Äntre construc╚Ťie, beneficii ╚Öi ├«ntre╚Ťinere
Descriere
Scufund─â-te ├«n universul piscinelor naturale al─âturi de iPiscina.Ro. Afl─â ce ├«nseamn─â o piscin─â natural─â, beneficiile acesteia ╚Öi cum s─â construie╚Öti ╚Öi s─â ├«ntre╚Ťii propriul t─âu paradis acvatic, ├«n armonie cu natura.
Autor